Najczęściej popełniane błędy w utrzymaniu czystości w obiektach produkujących żywność

O ile utrzymanie czystości w naszych domach stanowi dla nas mniejsze wyzwanie, o tyle sprawa się bardziej komplikuje w przypadku obiektów, które produkują żywność.

Jednym z systemów, warunkujących produkcję bezpiecznej żywności jest system HACCP, wymaga on od nas strategicznego podejścia, dzięki któremu tak poprowadzimy proces produkcyjny, by osiągnąć wymagany cel-produkt bezpieczny. Produkt bezpieczny powinien być „wolny” od zagrożeń, tzn. potencjalnych źródeł niebezpieczeństwa. Cel ten jesteśmy w stanie osiągnąć utrzymując czystość na jak najwyższym poziomie.

Najczęściej popełnianymi błędami w utrzymaniu czystości są:

  • Brak profesjonalnego sprzętu, który powinien być dostosowany do wysokich wymagań higienicznych.
  • Zła jakość i stężenie środków myjących np. brak dozowników przygotowujących gotowe roztwory robocze
  • Roznoszenie drobnoustrojów, brak rozdzielności podstawowego sprzętu myjącego (np. nakładki, ścierki, gąbki) przeznaczonego tylko do danego pomieszczenia czy powierzchni.
  • Nieprzemyślana dezynfekcja, brak racjonalnej, niezbędnej dezynfekcji lub nadużywanie środków dezynfekcyjnych.
  • Czynnik ludzki – brak rzetelnej pracy personelu, niewiedza, brak kontroli efektów pracy.

Jeśli borykasz się z którymś z powyższych problemów, chętnie pomożemy Ci w ich rozwiązaniu. Dzielmy się naszą wiedzą i doświadczeniem, oraz użyczamy sprzęt umożliwiający np. prawidłowe dozowanie profesjonalnej chemii.

2018-02-15T11:18:56+00:00