Plan higieny
Czystość jest podstawowym i nieodzownym elementem w działalności zarówno każdego podmiotu w szeroko pojętej gastronomii jak i jednostek publicznych. Od 2004 roku w Polsce obowiązują zasady narzucone przez HACCP oraz Dobrej Praktyki Higienicznej (GHP), której jednym z głównych elementów jest prawidłowość i skuteczność prowadzonych procesów czyszczenia, ze szczególnym uwzględnieniem procesów mycia i dezynfekcji oraz stosowanych środków myjących i dezynfekujących. GHP narzuca w tym zakresie procedury a jedną z nich jest właśnie Plan higieny.
W ramach tego dokumentu pracownicy dostają dokładne procedury postępowania podczas czyszczenia i dezynfekcji powierzchni: procedura mycia i dezynfekcji, wykaz środków stosowanych w obiekcie, harmonogram mycia i dezynfekcji, formularze operacyjne- arkusze mycia i dezynfekcji, instrukcje (mycia bieżącego, okresowego i dezynfekcji, utrzymania porządku, czystości i higieny w zakładzie pracy oraz higieny osobistej pracowników i higieny na stanowisku pracy), Karty Charakterystyki, Karty Techniczne.
Baza wiedzy
